Det var under min uppväxt i det västafrikanska landet Liberia, som jag först kom i kontakt med habanero chili. I den lokala matkulturen användes den i varierande omfattning. Som barn lärde man sig att bemästra den speciella känslan av extrem hetta och sedan älska habanerons unika arom. Man fick gå hungrig annars.

I en viss stam i den östra delen av landet, har habanero eller ”hot peppar” blivit en del av den lokala traditionen. Grymt som det kanske låter, så ryktades det att stammen smorde in nyfödda bebisar med krossade habaneros. Allt för att stärka barnet inför en hård värld. I samma del av landet är det första man blir erbjuden som gäst i en by, en habanero-frukt som man delar med värden. Sedan sätter man sig och samtalar.

Vid varje lov var vi och hälsade på mina farföräldrar, som bodde nära huvudstaden. Vi fick alltid med ett par burkar av min farmors speciella pepparsås att ta med oss hem. Den var gudomligt god och tog tyvärr slut alldeles för fort. Jag minns att jag frågade min farmor en gång om vem som hade lärt henne att göra en så god pepparsås. Hon sade att det hade hennes far gjort för länge sedan.

Vi skulle fira jul i Sverige i början av 80-talet, så min farmor lovade att hon skulle visa mig hur man gjorde pepparsåsen när vi besökte henne vid nästa lov. Tyvärr dog min farmor när vi var bortresta, så jag fick aldrig hennes recept.

Några år senare flyttade jag till Sverige. Detta var i mitten av 80-talet. Det starkaste i krydd väg som fanns i Sverige då förutom svartpeppar var Tabasco. Det fick duga. Periodvis gick jag omkring men en flaska i fickan, ifall att det inte fanns på stället man skulle äta lunch eller middag på. Habanero var det inte tal om, och skulle man hitta lite var den väldigt dyr

 

 

Detta har ändrats idag. I Stockholm idag kan man hitta habanero chili i många välsorterade matvaruaffärer, men priset lämnar fortfarande mycket att önska.

För ungefär femton år sedan började jag experimentera för att försöka återskapa den pepparsås jag mindes från min barndom. Vid varje misslyckat försök, var jag tvungen att vänta tills jag hade konsumerat upp det senaste experimentet innan jag inledde nästa försök. Ungefär två år senare hittade jag rätt med lite hjälp av en kusin. Konsistensen, aromen, den goda eftersmaken och styrkan stämde. Farmors pepparsås! Precis som jag mindes den. Sedan dess har jag gjort pepparsåsen för husbehov.

De senaste decenniernas intåg av först det indiska, och sedan det thailändska köket här i Sverige måste betyda att det finns fler än jag som uppskattar välkryddad mat. Eldprovet är mitt bidrag till att främja denna matkultur som sakta växer fram här i Norden.

Eldprovet tillverkas av prima råvaror och under mycket kontrollerade former*, så att varje burk som går ut till konsumenten garanterat smakar som min farmors.

Med vänliga hälsningar,

Edsel Smith, Eldprovet

*Egentillsyn med HACCP: Hazard Analysis Critical Control Points, system som identifierar, bedömer och styr faror som är viktiga för livsmedelssäkerheten.