Habanero är världens starkaste chilisort. Det latinska namnet är capsicum chinense, och den finns i flera hundra olika variationer. Habanero sägs ursprungligen komma från Kuba, och användes flitigt i till exempel Mexiko av ursprungsbefolkningen. Till utseende påminner den om en liten paprika.

Det aktiva ämnet i chilin som ger den sin styrka är capsaicin, som finns huvudsakligen i kärnhusets väggar och trådar. I tropiska förhållanden är habanero plantan en perenn som kan ge blommor och därefter frukter i flera år. Man kan med framgång odla de flesta chili sorter i växthus eller även inomhus.

Capsaicin är ett oljebaserad substans, och det är därför inte alltför klok att försöka skölja munnen med vatten eller liknande vid oväntat intag. Bröd, ris eller yoghurt är mer lämpade för detta. I västafrika är det inte ovanligt att se folk som kippar efter luft med sammanbitna tänder, ungefär som norrlänningar som säger sjuup (ja) utan att öppna munnen. Detta egendomliga beteende är faktiskt väldigt effektiv eftersom tungan kyls

Man mäter en chilifrukts styrka på en skala som heter Scoville Heat Units (SHU). De flesta Habaneros mäter mellan 200 000 och 300 000 på denna skala. Skalan är döpt efter Wilbur Scoville som i början av 1900-talet, för att bestämma en chilifrukts styrka, lät späda ut en del chili i sockrat vatten. SHU är därför ett mått för hur många delar sockrat vatten som krävs för att den enda delen chili inte längre skall vara märkbar.

Som jämförelse mäter cayenne runt 30 000 SHU och jalapeno runt 4 500 SHU. Ren capsaicin används i t ex. polisens pepparsprej och även i vissa värmeplåster som finns på apoteket och mäter upp till 16 000 000 SHU.

Habanero har använts i flera hundra år framför allt inom matlagning, men även som bestraffningssätt av många kulturer runtom i världen.

 

 

Som krydda kan den tyckas vara väldigt stark för en ovan användare men förutom styrkan, har den en underbar arom. Bara när du har lärt dig att koppla bort den primära fysiska känslan av ren hetta på tungan, kan du lära dig att uppskatta även denna arom. Tills dess blir den ditt eldprov här i livet. Njut.

Rekommendationer och tips

- Eldprovet – extra stark chilisås är mycket koncentrerad. Det räcker med mycket små mängder för att få maten väldigt kryddstarkt.

- Det är inte alla som klarar av att äta ”het” mat, så om man skall bjuda hem folk på middag, rekommenderar jag att man använder Eldprovet som ett valfritt tillbehör. Detta, så att var och en kan själv bestämma om man vill ha, och hur mycket.

- Personer med magbesvär såsom magkatarr eller magsår bör inte använda Eldprovet.

- Förvara öppnad burk i kylskåp.

- Skaka gärna innehållet innan användning.

- Tvätta händer och redskap noggrant efter kontakt med denna sås.

- Förvara utom räckhåll för barn.

- Smärtan man känner av chili sägs frigöra endofiner för att bedöva. Det finns forskare som hävdar att chilidårar är egentligen endorfin-missbrukare. Försök att ha en vit dag eller vecka ibland.

- Eftersom naturen alltid skall ha sin gång, kom ihåg att precis som med alkohol, ger för mycket av det goda alltid konsekvenser dagen efter. Det är inte helt smärtfritt när kroppen skall göra sig av med chilin.