Fler recept

När man skall marknadsföra en produkt, så är det alltid bra att kunna ge dem tilltänkta konsumenterna exempel på hur produkten kan användas. När man pratar om Eldprovet, är användningsområden obegränsade. Jag tycker att det är som att ge exempel på recept som innehåller salt.

Under den senaste tiden har jag haft förmånen att kunna testa Eldprovet på människor som jag kommer i kontakt med i det dagliga livet. Det har varit grafiker, journalister, kockar, livsmedelshandlare, bilmekaniker, art directors, verkställande direktörer, religiösa ledare, lärare osv. Min enda fråga har varit, "Tycker du om stark mat?" Vid positivt svar har personen i fråga fått en burk med 140 ml Eldprovet, med enda rekommendationen från min sida att inte stoppa allt på samma ställe.

Av de drygt hundra burkar jag har "testat" på detta vis har två personer senare erkänt att såsen inte föll dem i smaken, och hamnade hos deras bekanta som verkade uppskatta den mer. Som feedback har jag alltid försökt att fråga personen hur de har använt Eldprovet. Det svar jag har fått mest är att vederbörande har den i allt.

Jag litar på att du som läser detta har dina aningar om vilka rätter som du kan tänka dig tillaga med denna aromatiska, extra starka chilisås, men jag kommer här att redovisa lite av det jag själv använder den till.

Snacks och tilltugg gillar jag. Onyttiga eller inte, det spelar inte så stor roll. Om du känner att det finns fettsnålare alternativ till mina recept, så är huvudsaken att du blir nöjd. Tänk dig att sätta dig framför en bra film med en riktigt eldig chilidipp att doppa chips eller grönsaksstavar i.

Eller varför inte göra din egen chiliketchup som du kan plocka fram till när grillsäsongen börjar på allvar. Den är utmärkt till pommes frites, korv eller grillad kyckling.

 

 
 

 

Skicka dina recept

Apropå grilla, här kommer en favorit. Detta recept på spare ribs har jag fått av min mor. Den kan man göra dagen innan. Serverad med potatissallad kan man ägna tid åt sina gäster på grillfesten.

Medan jag ändå ägnar mig åt att offentliggöra välbevarade hemligheter, kan jag även passa på att släppa lite nationella hemligheter. Palmbutter är nationalrätten som fortfarande får alla svenskar som har varit i Liberia att dregla som hundar.

Eftersom jag är uppvuxen i Liberia, måste jag ha några Liberianska rätter bland mina recept. Långkok när det gäller grytor och soppor är standard. Dessa serveras med ris eller fufu. Här i Sverige äter en minskande del av befolkningen grisfötter vid jul, i Liberia är det den fattige mannens kött och används i allt. Palmolja vid matlagning och kokosolja vid fritering. Att blanda fisk, fågel, kött och skaldjur i rätter får säkert de flesta europeiska kockar att fnysa, men jag kan lova att det fungerar.

Färdigmat och halvfabrikat har aldrig tilltalat mig, så jag blir alltid lika besviken på lunchserveringar som serverar en dressing som skall föreställa Rhode Island men inte är det. Min är gjord på klassisk vis men het. Med lite inspiration från Thailand brukar jag göra en papaya sallad som appetitretare.

Det finns flera hundra olika sorters chili ute på marknaden idag, men våra TV-kockar brukar ganska barskt reducera dessa till grön- och röd chili, trots att varje sort har en egen karaktär och smak. Orättvist? Kanske, men nu vet ni vilken sorts chili man skall ha. Just det, Eldprovet.

Jag hoppas att jag har inspirerat lite, men underskatta aldrig en vällagad köttfärssås, chili con carne, korv stroganoff eller vanlig husmanskost. Gör den på ditt sätt och addera lite styrka. Tipsa gärna om dina egna erfarenheter och recept med Eldprovet.